KASIMARALIK2025 Özlem Yurdakul
Mikro besin
Bireyden popülasyona mikro besin değerlendirmesi Onlarca yıllık temel ve insan katılımcı beslenme araştırmaları, mikro besinlerin biyokimyası ve fizyolojisini ve biyolojik yollardaki işlevsel rollerini anlamak için indirgemeci bir yaklaşım benimsemiştir. İndirgemeci yaklaşım, bireyler ve popülasyonlar arasında yaygın olan besinlerin etki mekanizmalarını karakterize etmek de dahil olmak üzere beslenme biyokimyası alanını büyük ölçüde ilerletmiştir. Ancak bu strateji, gıda ve besin takviyelerinin alımını sağlık sonuçlarına bağlayan fizyolojik sistemler içindeki temel ve temel olmayan biyo aktif besinler arasındaki etkileşimleri hesaba katmada başarısız olmaktadır. Dahası, bu yaklaşım, biyo yararlanımı ve in vivo işlevini anlamak için kritik öneme sahip olan bu diyet bileşenleri arasındaki antagonistik ve sinerjik etkileşimleri ele almamaktadır. Daha basit bir ifadeyle, insanlar besinleri izole olarak tüketmezler. Bu karmaşıklığa ek olarak, bireyler ve popülasyon alt grupları, eksiklik ilgi çekici bir son nokta olmadığında benzer diyet maruziyetlerine farklı tepkiler vermektedir. Tüm kaynaklardan gelen mikro besinlerin çeşitli doz, form ve sıklık kombinasyonlarında tüketildikleri için sergilediği insan sağlığıyla ilgili pleiotropik biyolojik etkiler hakkında çok az şey bilinmektedir. Diyet takviyelerinden gelen mikro besin maruziyetleri, gıdalardan gelen mikro besin maruziyetlerinden farklıdır. Gıda ve içeceklerin aksine, takviyelerden gelen besin miktarı, homeostatik kontrol altında kalori/enerji alımına bağlı değildir.Benzer şekilde, takviyeler, birçok gıda ve içeceğin aksine, çok büyük miktarda besin sağlayabilir. Ek olarak, besinler izole olarak sağlandığında, kullanımları ve metabolizmaları, birden fazla, doğal olarak oluşan biyoaktif bileşen içeren gıdalarda sağlandıklarından farklı olabilir. Hassas beslenmeye doğru ilerlerken , insan sağlığını desteklemek için gereken mikro besin kombinasyonlarını, miktarlarını ve formlarını belirlemek kritik öneme sahiptir. Bu amaçla, karmaşık diyet maruziyetleri ve sağlık sonuçları arasındaki kara kutuyu doğru ve güvenilir bir şekilde yansıtan araçlar ve teknolojiler kritik öneme sahiptir. Bu alanın şu anda nerede durduğu ve önemli boşlukları gidermek için gereken sonraki adımlar açısından üç temel araştırma alanı önemlidir: 1 ) diyet değerlendirme yöntemlerinin iyileştirilmesi; 2 ) Diyet maruziyetlerini metabolik ve fizyolojik tepkilere bağlayan doğrulanmış vekil veya diğer belirteçlere olan ihtiyaç; 3) çoklu omik yaklaşımlar ve hesaplamalı/veri bilimi dahil olmak üzere gelişmiş teknolojilerden yararlanarak çeşitli bilimsel alanlardaki son gelişmeler, besinler, beslenme ve sağlık arasındaki nedensel ilişkileri belirlemek için yeni ve daha fazla bilgi türü sağlamak. Bütün bunlar gösteriyor ki mikro besin eksikliği önemli bir küresel sorundur bu yüzden beslenmeyle ilgili araştırmalar, beslenme bozukluklarını önlemekten ziyade giderek insan sağlığını desteklemeye doğru kaymaktadır.
E-DERGİ İzmir Life şimdi internette.
Tıklayın, okuyun...
Eylül/Ekim 2025 sayısında neler vardı göz atın!
AYIN MEKANLARI GÜL KEBAP

İşte istisna mekânlardan biridir Gül Kebap... Kuruluş tarihi 1949. Gül Kebap’ın özelliği sadece “iyi köfte” yapıyor olması değil. Gül Kebap yetmiş altı yıldır aynı yerde ve dördüncü kuşağın yönetiminde. “Sefer tası” misali üç katlı daracık mekânında müdavimlerinin vazgeçemediği adres. Hayranlık uyandıracak bir çaba değil midir bu? İşini, kalitesini koruyarak yapan tam bir aile işletmesi… Kurucu Mehmet Ali Gülgeze, Girit’in üçüncü büyük şehri Resmo’dan İzmir’e göçle gelmiş. Çanakkale’de savaşmış. Bayrağı, ikinci kuşak oğulları Mustafa ve Muhsin Gülgeze devralmış… Ardından torun Hüsnü Gülgeze. Ve bugün dördüncü kuşak Hüsnü’nün oğlu Burak Muhsin işin başında. “Bir Kemeraltı klasiği” olarak Gül Kebap, esnaf lokantası köfteciliğini ilk günden bugüne değişmeyen formül ve sunum geleneğiyle tavizsiz sürdürüyor.

FİLİBELİ HAN

Filibeli Han Eski İzmirlilerin hatıralarındaki Şükran Oteli, özenli bir yenileme süreci sonrasında sahiplerinin soyadını alan "Filibeli Han" Kemeraltı Çarşısı'nın yeni cazibe merkezi olarak hizmete açıldı. Günümüz ihtiyaçlarına uygun yiyecek içecek mekanlarının yer aldığı Filibeli Han'ın üst katı da keşke çeşitli el sanatları üretiminin yapıldığı atölyelere açılsa... Bizim dikkatimizden kaçmış olabilir ama binanın kısa bir tarihinin yabancı dilleri de kapsayacak şekilde bir köşede yer alması çok doğru olurdu diye düşünüyoruz.

BOŞNAKYA

Boşnakya Filibeli Han'ın yan sokağa açılan çıkışında sevimli olduğu kadar lezzetli ürünler sunan "Boşnakya" isimli bir mekan var. Kıymalı Boşnak böreği, peynirli, patatesli ve patlıcanlı börekler, yaprak sarma ve haşhaşlı börek gibi lezzetlerin ağız sulandırdığı mekanda demli bir çay veya reyhan şerbeti yanında poğaçalar ve harika tatlılar deneyebilirsiniz.Antakya'nın çıtır kabak ve kömbesi, bougatsa Selanik tatlısı, medovik Rus pastası, triliçe tatlıları sizi bekliyor. Cuma günleri menüye mantı da ekleniyor. Boşnakya'ya uğramayı ihmal etmeyin.